Du vet att du är i Serbien när


= varning for häst och vagn dyker upp från ingenstans

= du sitter i bilen och vägen är så dålig att det känns som att du sitter i en massagestol

= bilarna fran motsatts sida blinkar för att varna för poliserna som spökar bland buskarna

= du kan snacka bort alla slags böter. Att du kommer från ett annat land är ett plus - du kan alltid säga att du ska hitta en brud eller man till dem.

= folket är som gamar utanför bussen som kommer från svergie till serbien och skriker "taxiiiii!!!"

= du måste stå minst tio meter från soptunnan utan att dö av stanken, eller trampa på resten av soporna

= du tutar åt varenda nuna du känner som vandrar på  gatorna

= du vaknar av tuppen, njuter av ljudet från duvorna, öppnar grinden och kossorna vandrar fritt, ger ifrån sej ett "MUUU" och skiter medans dem går!

= folket gifter sig och minst 20 bilar med fattiga små pappers blommor tutar som aldrig forr

= du kan stanna mitt på gatan med bilen, veva ner rutan bara för att prata med chompisen

= rakija (hembränt) är ett måste på morgonen, med kaffe och en cigg

= du torkar tvätten, på en lina fastspänt på det andra huset, på den andra sidan

= man använder olika namn för djurens skit. hästens skit har ett namn, kossans skit har ett namn, fårens osv.

=  fåren är den ultimata gräsklipparen

= det regnar och trycket ute är bättre än den du har i duschen

= folket har det sämst, men är ända dem givmildaste folket på denna jord!


 

Sista timmarna

om 3 och en halv timma sitter jag på bussen ner tilll serbien. Mycket har hänt den senaste månaden och samtalet jag fick igår rörde till det ännu mera. Flytta till gbg och börja jobba på kicks? Svaret får ni och jag om någon vecka.


HA DET UNDERBART I SVERIGE - haha fast jag kommer ha det ännu bättre i Serbien ;Pglöm inte bort mej, skriv någon gång i bloggen, jag kommer ha tillgång till internet i bonnehållan där nere!


Rosenrot what?


För någon vecka sedan berättade Hanna på jobbet att hon börjat med rosenrot. Hon sa att hon blev piggare av det. Ännu en "piggna upp grej"  Hon gav mej en och jag väntade ivrigt på att någonting skulle hända. Haha tyvärr så minns jag inte nu om det gjorde det eller inte *slår mej lätt på pannan*

Sedan läste jag i Mimis Blogg
http://curiosa.blogg.se/ om rosenrot och fick lite mera info.

Vad forskningen har fått fram är att rosenrot:

? Skyddar våra celler mot all form av stress
? Ökar lusten hos både män och kvinnor
? Förbättrar vårt humör
? Ger en ökad östrogen aktivitet och ökad fertilitet
? Ökar orken och vår fysiska förmåga
? Ökar vår mentala förmåga (bättre koncentration)
? Skyddar och kurerar alla typer av stressrelaterade sjukdomarVarför inte tänkte jag då. Så idag styrde jag mina ben mot Coop Forum, hittade Rosenrot bland alla andra piller på hyllan och begav mej till kassan. Konstigt nog stod det ingenting på förpackningen vad det skulle vara bra för osv. 96 kr för 30 tabletter och det rekomenderas att ta 1 om dagen -- Ska försöka att inte missbruka detta ;P

Dag ett börjar imon. Bäst för dem att jag blir piggare och är på bättre humör :D

Effektivt


Det kallar jag för effektiv städning. Hög musik, fall out boys hördes säkert ner till grannarna, och sen var det bara att köra. På en timma var 110 km2 lägenheten färdig damsugad och dammad ;D  Resultatet - Ren lägenhet och en svettig Lara.

Kvar är iof mitt rum  Kläder och skor över hela sängen, imon ska allt packas ner i väskan. Ska även fixa det sista på stan. Träffa min svenne Anna och sedan vidare till Jovana och Sandy då det är min tur att ligga på badrumsgolvet med handduken över huvudet. Åh Du Milde!

Halv 12 onsdag natt sitter jag på bussen och vinkar tbax till pappa. Serbien here I come!


Oh BlondieFörra sommaren med Min Bonne Karin. Blonda som Solen.

image177


Innan Var jag en dum Blondin, nu är jag bara Dum ;P

Min Nakna Granne

kom precis hem från kolonilotten där pappa och några av hans kompisar hade grillat lite och så. Som vanligt går ja alltid dit och äter sen drar jag hem. Idag var inget undantag.

Tio meter utanför ingången kastade jag en blick upp till tredje våningen. Båda fönstrerna var helt öppna och där stod en man med bar överkropp som höll någonting i handen. Först trodde jag att han höll på och måla, men han tog det okända förmålet mot huvudet som gav ifrån sig ett jud. Ett ljud som först påminnde mej om en rakapparat. Ska han snagga sej?!  Sedan tog han fram en borste i den andra handen och det okända föremålet visade sej vara en hårtork. Jag fick hålla mej för skratt! Vilka grannar man har alltså!

 

På Jobbet

är på jobbet. helt dött. det är sista arbetsdagen för många innan semestern, vilket märks. nästan alla har dragit hem tidigare. det är bara tre och jag kvar från mitt skift. ech, snacka lite skit, hänga vid msn, uppdatera sin blogg och betalt på köpet ;P  inga chefer är galna nog för att yra runt här en kväll som denna.

fredrico och jag, min nya partner på tak och botten tar verkligen fram den sajko galna sidan hos mej. så mycket vi har skrattat idag har bara varit underbart! det var en grej på tv då en skådespelerska berättade om sin bok " how to be a good boyfriend" (nåt sånt hette boken) att vi tjejer har en flaska med alla våra "sajko beetenden" som vi öppnar efter 6 månader. Vi kom idag fram till att min är öppen hela tiden men kasnke borde stängas lite då och då! sen så märkte jag att jag tagit lite allt för många "pronaxen" - (värktabletter) än vad man ska - kan vara därför jag fick mina skrattanfall... oops ;P

sedan fastnade vi på ett ämne vi inte hade något riktigt svar på ---

Hur ser man på en människa att den har ett bra självförtroende? Hur uppför sej han eller hon då?


 

Vad säger Ni?


 

Självsäker är en av sakerna kanske?

Ljubim Te


Me Miss. Me Like. Me Kiss
Gräddo Moja, Pa gde Te nadje? :)
Svidjas Mi se, Svidjas
"Kam Ovam Da Te Coknem"  haha

var är hemma?

 För tre, två år sedan hade vi nationellt prov i svenska. Muntligt. Det skulle bla. handla om "Var är Hemma?" Jag valde det ämnet för att jag tyckte det var något jag kunde relatera till. så här blev det


Var är hemma?
 

Mamma och jag storstädade för ett bra tag sedan. Hon la undan en vas eller vad det var, och sa: det här tar vi med oss hem.

Hem? Hem till Serbien syftade hon på. Var är hemma? Det är en fråga som har passerat mitt huvud många gånger.  

Jag, som många andra, är födda här, men våra föräldrar kommer från något annat land, med en annan bakgrund. Föräldrarna kom som arbetskraft på 70-talet, slet och jobbade och sen kom vi. Jag pratar flytande svenska, även om jag lär mej nya ord varje dag, jag har bott i Sverige hela mitt liv, jag går i skolan här, använder svenskan 70% om dagen och har svenska kompisar. 300 dagar om året tillbringar jag i Sverige. 

 -      Lara du är ju svensk! Säger många. Men ni vet ju vad jag svarar då
-       Nej det är jag inte. Jag är serb. Det kvittar att jag är född här och allt, men jag känner mej inte som en

.Jag kanske är svensk i mångas ögon, men inte i mina. Är det därför jag inte vet vart mitt hem är, kan inte säga att Sverige är mitt hem för att jag inte känner mej som en svensk? På ett sätt är jag hemma, men det är nåt som fattas? 

2 månader varje år tillbringar jag mina sommardagar i Serbien. Det tar inte lång tid för en att  smälta in och vara en av dem. Där pratar jag även mer eller mindre flytande serbiska, har kompisar som jag umgås med osv. Men det  känns inte riktigt hemma. Även där känns det som om någonting fattas och som jag saknar.  

Är hemma ett ställe man går till varje dag, där man kan hitta den sista godisbiten, längst ner i skålen, på den tredje hyllan med ögonen stängda? Är hemma en plats där man är omgiven av folk som känner en så pass väl, att man inte behöver definiera sig hela tiden? Är hemma en plats, en känsla, en upplevelse? Var är hemma?

 "Hemma" är ett komplicerat begrepp, anser Ulf Hannerz, men säger att folk förmodligen tänker mest på hemmet när de är på resa. Eller när de tänker resa.  Jag håller med Ulf att man tänker på hemmet då man är bortrest. Men om jag tänker på Serbien då jag är här i Sverige, betyder det att Serbien är mitt hem?

Saken är den att jag även tänker på Sverige då jag är i Serbien. I Sverige är man utlänning, inte svensk, jag är en blatte, en annan av alla andra Vicare, men som kan uttala bokstaven U, tillskillnad från min pappa. I Serbien får man oftast höra ? "Ej Lara från Sverige har kommit!" Utlänning där med? Tydligen.  


Efter att ha tänkt mycket kring denna frågan om "Var är hemma?"  så har jag kommit fram till att jag antingen har två hem. Ett i kalla Sverige och ett i Serbien, där alla Kriminella människorna bor. Eller inget. Frågan är om jag ens behöver veta vart mitt hem är eller om det mer handlar om vart jag trivs bäst och var jag kan vara mej själv?

Kluven är vad jag är för tillfället. En sak vet jag iaf och det är vart jag än är kommer det alltid vara något eller någon jag saknar som jag önskar vore med mig.  


Nu , några år senare så måste jag erkänna att jag är lika förvirrad. Fast nu ser man till att vara svensk när det passar och tvärtom. hehe

Många gnäller över att det kommer en massa flyktingar hit och vägrar anpassa sig, att dem hänger med sitt folk och därmed svårare att lära sig språket osv. Men tänk ett steg längre. Du som säger detta åker ner till Cypern , där du får träffa en massa andra svenskar och är överlycklig! Överlycklig över att du har träffat några av "dina", att ni kan prata samma språk, sätta er på en resturang och äta köttbullar och spagetti. Men vad hände med att ta och lära sig av kulturen osv? Nej men då är det inte samma sak.

Jag utgår från mej själv när jag säger att det alltid är lika kul att träffa på folk från Balkan här i Sverige. Att hålla sina rötter nära och språket i liv. Jag är född här, men dras ändå till Serbien. Tänk då alla dessa människor som kommer hit ofrivilligt eller inte och ska lära sig språket, systemet, börja jobba och börja om hela sitt liv. Nykläckt. Inte konstigt då att dem ibland väjer att sitta mellan fyra väggar i någon klubb, spela kort, röka som skorstenar och prata sitt hemspråk.

Jag säger inte att man ska tro att man kan komma hit då "Sverige öppnar sin famn" (Jag kör en Sean The Man nu) och vägra jobba, lära sig språket och tro att man kan leva lika bra som dem som slitit sen decennier tillbaka. Nej nej, det är inte julafton varje dag, som min bror brukar säga.

Två år har jag inte varit nere. Det är första gången att jag är kvar här så  länge utan att åka ner. Släkten väntar ivrigt, lika så kompisarna. Åka ner? Åka hem? Jag vet inte. Jag kommer iaf ha ett leende på läpparna, njuta av tiden och ta vara på mina 4 fattiga veckor jag har till semester.


Blatten Lara ska åka ner till Serbien och leka äkta svenne ;P

Osocial vecka


nu var det dags igenför en osocial vecka och jag har 485 saker att göra. ska åka ner snart och jag har inte ens kollat vad jag behöver och inte behöver. kläderna lär sitta lite för tajt, skorna lite för slitna och några kilo ska bort. haha ma, lycka till Laki med det sista ;P

Helgen var lika mycket aktiv som inte. efterrmiddagrna försvann med att sitta hemma och ladda ner filmer och serier. Kvällarna var dock roligare med kompisar och fest. Igår blev en soft dag med minigolf och mycket skratt. Jag kom inte sist, inte näst sista utan platsen innan. Av sex möjliga ;D Golfbollen flög vilt ett par gånger men vad ska man göra? haha

Plikten kallar återigen. En ny bok är laddad som jag hoppas kan fylla ut timmarna lite. Självklart är det fint väder ute och man ska plågas inne i fabriken. Men inte länge till. Adios Sweden!

Härligt och höra hans röst imorse, även om jag hörde mej själv i telefonluren och en massa brus. Så är det när man ringer till lilla Serbien. Haha. Snart ses vi där nere, ska bli kul. Samma sak som förra året så kommer jag resa runt lite och träffa kompisar, men tiden är knappt. Fyra veckor kommer försvinna på nolltid. Men bättre 4 än inga. Vad som väntar mej när jag kommer hem vill jag inte ens tänka på. Dags att byta jobb innan jag totalt flippar. Dags att börja söka, innan det är försent. Dags att göra något vettigt innan.. innan jag totalt flippar,

Min tur att köra grannarna med Floyden som fortfranade inte kan spela musik. Förbannade tjuvar!